microsoft

Het gebruik van Microsoft is niet meer weg te denken in ons hedendaags onderwijs. Scholen willen daarom maar al te graag de computers uitrusten met een besturingssysteem van Microsoft. Daarnaast is ook het gebruik van Microsoft Office belangrijk. Voor scholen zijn er meerdere mogelijkheden om deze software ter beschikking te krijgen. Er kan gewerkt worden met permanente licenties, waarbij de school een eenmalige kost moet betalen om de software aan te schaffen. Anderzijds is er de mogelijkheid om te werken met een volumelicentie. De school betaalt bij zo'n systeem een jaarlijks bedrag om steeds de nieuwste upgrades van Windows ter beschikking te krijgen en heeft ook de mogelijkheid om de nieuwste Office te installeren. De laatste nieuwe optie is Academic Software. Een interessante manier om ook voor de leerlingen een zeer interessant pakket aan te bieden.

VOLUMELICENTIE: OVS, MS-KIS OF ACADEMIC SOFTWARE?

Microsoft hanteert twee mogelijkheden om een volumelicentie te nemen. Enerzijds is er MS-KIS. Bij dit systeem wordt de jaarlijkse prijs berekend op basis van het aantal computers. De school betaalt € 40,80 inclusief BTW, per toestel. Er dienen wel minstens 17 toestellen gerapporteerd te worden. Het gaat om een contract van 3 schooljaren. De school kan hierdoor steeds de nieuwste upgrade van Windows bekomen en heeft de mogelijkheid om de nieuwste versie van Microsoft Office Pro Plus te installeren. Het andere systeem heet OVS. Dit biedt exact dezelfde mogelijkheden. De prijs wordt hier echter bepaald aan de hand van het aantal voltijdse equivalenten van de school. Iedereen die 6 lesuren per week presteert, wordt gezien als een voltijdse equivalent. De prijs per VTE bedraagt € 68,90 inclusief BTW. Een school moet wel minstens 5 voltijdse equivalenten rapporteren om van dit systeem gebruik te kunnen maken.

Het laatste nieuwe systeem dat scholen kunnen gebruiken, is Academic Software. Hier wordt er geen bedrag betaald aan de hand van het aantal computers of voltijdse equivalenten, maar gebeurt de telling aan de hand van het aantal leerlingen. Scholen kiezen bij dit systeem zelf of ze al dan niet de kost doorrekenen aan hun leerlingen. De prijs per leerling bedraagt € 4,95 inclusief BTW, per trimester. De school krijgt ook hier de mogelijkheden zoals bij OVS of MS-KIS, maar het systeem biedt heel wat meer voor de leerlingen zelf. Zo krijgen de leerlingen een portaal ter beschikking waar ze een heleboel software kunnen downloaden. Alle informatie rond Academic Software kan je hier uitgebreid terugvinden.

PRIJSVERSCHIL TUSSEN OVS EN MS-KIS BEREKENEN

Geef het aantal computers op onder 'MS-KIS' en het aantal fulltime-personeelsleden onder 'OVS'.


MS-KIS OVS
Aantal
Totaal


VOORDELEN VOOR DE LEERKRACHTEN EN ADMINISTRATIEVE PERSONEELSLEDEN

Indien de school gebruik maakt van een volumelicentie heeft dat ook voordelen voor de leerkrachten en administratieve personeelsleden van de school. Zij kunnen namelijk via onze website gratis een Windows Upgrade en Microsoft Office-licentie downloaden. Dit is volledig geautomatiseerd en vraagt geen extra werk van de school. Indien de personeelsleden hier gebruik van willen maken, dienen ze enkel naar de pagina van Work@Home te surfen, daar hun gegevens in te vullen en de rest gebeurt automatisch.

OFFICE 365

Onderwijsinstellingen hebben de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van het Office 365-portaal. Voorwaarde is wel dat een school dit volledig portaal opstelt. Het opstellen van deze omgeving vraagt wel wat werk, maar deze taak wil Signpost ook op zich nemen. Meer informatie kan je hier ook terugvinden, dit portaal biedt heel wat mogelijkheden. De mailomgeving kan via dit portaal verlopen, waardoor de dure Exchangeserver verbannen kan worden van de school. Daarnaast kan er online worden samengewerkt, het portaal biedt de mogelijkheid om een Sharepoint uit te werken en kan de school, indien ze in het bezit zijn van een volumelicentie, een Office-licentie uitdelen aan de leerkrachten en leerlingen. Deze Office-licentie kan op 5 toestellen worden geïnstalleerd.

Indien de school geen gebruik wilt maken van Office 365, maar toch de mogelijkheid wil hebben om leerlingen een gratis Office-licentie te geven, dan kan dat nog steeds. Voorwaarde blijft dat de school in bezit is van een volumelicentie en ze kiezen voor Academic Office. Dit is een tenant, voorzien door Signpost, waaraan de Office-licenties voor thuisgebruik kunnen gekoppeld worden. Een zeer interessante mogelijkheid voor scholen die bijvoorbeeld al gebruik maken van Google Apps for Education en toch licenties willen uitdelen. Meer informatie kan je hier vinden.

MEER WETEN?

Wenst u als school meer informatie te krijgen in verband met de opties van Microsoft voor uw school, twijfel dan niet om de verantwoordelijke voor uw school te contacteren.